House in Nagahama / comma design office

  • 29 May 2013
  • Featured Houses Selected Works
© Takumi Ota

Architects: comma design office
Location: Shiga,
Architects Member: Atshuhiro Koda, Momo Sano
Area: 132.58 sqm
Year: 2012
Photographs: Takumi Ota, Courtesy of comma design office

Structural Engineer: Souta Matou
Contractor: Nove works (Zainobu Consturuction)

© Takumi Ota

The house is located in Nagahama city , Shiga, Japan, Nagahama is an old town. There are more active relationships within the neighborhood community than in Tokyo. On the other hand, Nagahama is modernized with cars and shopping malls along the main roads. It is common in any local cities in Japan.

© Takumi Ota

The site is bounded by the residential area on the southwest; the road on the west is mainly used for the pedestrians. There is a peaceful landscape on the northeast, where the rice fields and open space spread to Mt. Ibuki. However, there is a busy street on the north. The speed of the traffic is completely different from the slow pace living. There are several gaps in scale and difference in speed within the environment.

© Takumi Ota

We planned a space that holds various relationships within the variety of environment. The space was created by providing a” buffer zone” instated of the space directly opens to a particular subject. The one story volume with the courtyard fills up the site; the first floor opens to the neighborhood, while the second floor opens to the distant view. The central unclosed courtyard simultaneously opens up to each surrounding environment. By looking at one’s own house over the courtyard, it looks like a house of otheres .

© Takumi Ota

The facade is covered with the fiber cement board accented with gold stained aluminum, which often conveys the anonymous/neutral impression. However, it picks up various shades of light depending on the weather.

Section
* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "House in Nagahama / comma design office" 29 May 2013. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2013. <http://www.archdaily.com/377828>

1 comment

Share your thoughts